bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Tá dáma je moja

Vydavateľ: -
Jazyk: slovenský
Formát:Elektronická kniha
Počet strán:368
Poradie vydania:1.
Dostupné na stiahnutie  
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena:

EPUB MOBI PDF
Vaša predajná cena: 18,90 €
(všetky ceny sú uvádzané vrátane DPH)
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Tá dáma je moja

Ona je v tom divokom banskom mestečku nová.
On patrí medzi jeho najvplyvnejších obyvateľov.
Ani jeden nechce mať s tým druhým nič spoločné.
Spočiatku.

Rok 1875. Keď Kathryn Walshová prichádza do Calvady, banského mestečka v pohorí Sierra Nevada, posledné, s čím počíta, je, že by sa mohla zamilovať. Z rozhodnutia bohatého otčima, ktorý ju vykázal z Bostonu, si prichádza prevziať dedičstvo po strýkovi, ktorého nikdy nestretla: zaniknutú redakciu lokálnych novín so sídlom na hlavnej ulici plnej nevestincov a salónov a zdanlivo bezcennú baňu. Pohnutá žalostnými životnými podmienkami miestnych baníkov a ich rodín sa rozhodne obnoviť vydávanie strýkových novín, čím si znepriatelí najvplyvnejších mužov Calvady. Kathryn má však v úmysle naďalej hovoriť – a publikovať –, čo sa jej páči, najmä keď vie, že má pravdu.

Matthias Beck, majiteľ miestneho salónu a hotela, má o novú dámu v meste veľký záujem. Na krásnej a prostorekej červenovláske si okamžite všimne rovnakú neústupnosť, akú mal C. T. Walsh, a vie, že ide o nebezpečnú vlastnosť. Kathryn síce pravdivo poukazuje na problémy Calvady, no jej poctivosť ju môže stáť život. Keď sa pekný hotelier začne v názoroch na problémy mesta čoraz častejšie ocitať na rovnakej strane ako zanovitá slečna Walshová, pochopí, že svoju neutíchajúcu túžbu po zmysle života uspokojí až vtedy, keď poslúchne volanie svojho srdca.

Mesto, v ktorom nikto nedbá na dodržiavanie zákonov a každému ide iba o peniaze, nakoniec zachráni láska, ktorá je nad zlato.

Detaily o knihe

Názov: Tá dáma je moja

Originálny názov: The Lady's Mine

Objednávací kód NADBK106404

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Amerika v 1875 (Veronika Posová | neoverený nákup, 12.1.2023) Odpovedať

príjemné čítanie
Kniha Tá dáma je moja, novinka vydavateľstva Kumran.sk, ktorú napísala úspešná autorka Francine Riversová, nám približuje nie len život v Amerike v časoch po vojne Sever vs. Juh, v období Zlatej horúčky, ale predovšetkým život, kde ženy nemali takmer žiadne práva, nemohli voliť, ak vlastnili nejaký majetok, po svadbe prepadol do rúk ich manželov a žena sa podľa mužov nemohla vyjadrovať takmer k ničomu, ak sa zrovna nehovorilo o varení alebo domácich prácach. S takýmto stavom sa nevedela zmieriť Kathryn, naša hlavná postava, ktorú kvôli jej názorom vyhnal otčim z Bostonu do zanedbaného banského mestečka Calvada, kde bol prebytok mužov, a ženy boli väčšinou vdovy po baníkoch. Kathryn sa tak po príchode stane hlavným záujmom viacerých mužov, ktorí majú pocit, že majú právo si na ňu robiť nároky, dávať jej neslušné návrhy a podmaniť si ju. To však netušia, že Kathryn rozhodne nepatrí k tradičným ženám a svojou emancipáciou a húževnatosťou, si narobí viac nepriateľov, ako by sa mohlo zdať. Všetko ešte zhorší, keď začne opätovne vydávať noviny Hlas po svojom nebohom strýkovi, v ktorých sa nebojí otvárať na tú dobu nekonvenčné témy, ktoré vyvolávajú vášne. A aj keď všetkým urážkam, ale aj návrhom od mužov Kathryn statočne odoláva, predsa len je tu jeden muž, Mathias, ktorý sa jej dostane pod kožu. Získa si ju hlavne tým, že aj keď s ňou vo veľa veciach nesúhlasí, rešpektuje ju a nebojí sa priznať, že ho inšpiruje. Na príbehu ma zaujala predovšetkým téma práva žien a hlavne prostredie, do ktorého ho autorka zasadila. Celú dobu som mala pred očami seriál Dr. Quinnová, pretože mi ho v mnohom pripomínal. Silná ženská hrdinka, ktorá bojuje s predsudkami okolia, predovšetkým od mužov, silný mužský hrdina, ktorý je síce dominantný, ale nie je tyran a mestečko, ktoré má svoje problémy. A dôkaz, že keď sa chce, všetko sa dá a sila osobnosti dokáže s veľa vecami pohnúť k lepšiemu. No autorka sa dotkal aj tém odpustenia, predovšetkým rodinným príslušníkom, ktorí nás zranili, nebála sa ani poukázať na zneužívanie postavenia a krivé chápanie viery, ktoré sme mohli vnímať skrz Mathiasovho otca, reverenda. No tiež veľké rozdiely medzi bohatými a chudobnými, ťažké postavenie žien, ktoré ostali samé so svojimi deťmi, a aj nenásytnosť niektorých ľudí vez ohľadu na zdravie a bezpečie ich pracovníkov. Príbeh bol miestami vtipný, doťahovačky medzi hlavnými postavami úsmevné. Čitateľ už presne vie, čo sa medzi našou dvojicou udeje, no tá cesta k tomu je veľmi zaujímavá, plná podpichovačiek a úskokov. Dokonca autorka pripravila pre čitateľov aj viaceré prekvapenia a odhalenia, ktoré určite nečakáte. Postavy v príbehu, predovšetkým tie kladné si zamilujete, budete sa cítiť, ako jeden z obyvateľov mesta. Autorka píše veľmi pútavo, kapitoly sú primerane dlhé a knihu určite odporúčam. Jediné, čo by som ešte privítala, je zoznam postáv, pretože ku koncu som sa už mierne strácala (hlavne pri vdovách a ich nápadníkoch).

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je osem mínus tri?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x