Mnohí trpíme rôznymi zdravotnými problémami väčšieho či menšieho rozsahu, chorobami, strachom, depresiami, stresom… Adekvátne sa nikomu nedá prisúdiť chyba za to, že to tak je. Chybu netreba hľadať ani u jednotlivcov, ktorí zdravotnými ťažkosťami trpia. Chybné je iba presvedčenie, že nechceme byť zdraví! Každý z nás chce byť zdravý jedinec so silným a pevným telom. Bez veľkého brucha, tučných nôh a zadku, bez celulitídy a tukových vankúšov, s nádhernou vyhladenou pokožkou, zdravými vlasmi a krásnymi nechtami.
Dr. med. Eva-Maria Kraske je lekárka a špecializuje sa na medicínu všeobecnú, prírodnú, paliatívnu, aj na homeopatiu. Ťažiskami jej práce sú homeopatia, biochémia, prečisťovacia črevná liečba, alergológia, ako aj liečba diétami a úpravou životosprávy.
Keď sa nám pokazí auto, väčšinou zasvieti kontrolka čo náš tátoš potrebuje či mu chýba, prípadne zájdeme za odborníkmi, ktorí vozidlo napoja na diagnostické prístroje, odhalia chybu a opravia – jednoduché. S ľuďmi to tak nefunguje? Nevidíme blikajúce kontrolky signalizujúce poruchu a nenavštívime odborníka? Častokrát až keď sa prejaví choroba či viditeľný zdravotný problém. Myslím si, ale, že zdraví byť chceme, mnohokrát len nevieme ako to urobiť. Ako sa správne stravovať, ako sa správne hýbať, ako často sa prechádzať na čerstvom vzduchu, ako často chodiť do posilňovne, koľko času stráviť pokojným spánkom, koľko čistej vody vypiť za deň…
Na trhu existuje mnoho kníh a návodov ako robiť niečo správne. Stačí sa rozhliadnuť, otvoriť pohľad a riešenia sa nám ukážu. Chce to, ale, čas, postupne študovať literatúru a v prvom rade skúmať vlastné telo, pozorovať reakcie, indikácie, blikajúce kontrolky. Telo nám vždy napovie, že s ním niečo nie je v poriadku, dopredu nám indikuje zhoršenú situáciu, my iba musíme počúvať. Aby nebolo neskoro. Aby sa to nedostalo do štádia choroby, akútnych chronických problémov, neodvrátiteľného konca. Moju knižnicu tvorí množstvo titulov, ktoré považujem za svoje biblie zdravia, z ktorých čerpám vedomosti a stále viac sa učím a uzdravujem. Moja zlá životospráva v nedávnej minulosti, nesprávne stravovanie, množstvo liekov, ktoré príznaky iba potláčali, málo pohybu, veľa stresu a hnevu, málo spánku, ma priviedli až na okraj priepasti… Stihla som sa, však, spamätať a pomaličky – krok po kroku – uzdravovať. Nie je to jednoduchá cesta, krivda a zúfalstvo boli mojimi každodennými kamarátkami, ale nevzdala som sa, nevzdávam sa, ani sa nevzdám, lebo chcem žiť šťastne a preto dnes žijem zdravo.
Titul, ktorý Vám teraz predstavím patrí k jednotlivým skladačkám môjho šťastného, zdravie podporujúceho maratónu za spokojnosťou.
Táto kniha Vás v mnohom usmerní, ak sa pustíte do uzdravovania svojho organizmu a vyvažovania acidobázickej rovnováhy. Tak pekne po poriadku. Definujme si, čo vlastne acidobázická rovnováha organizmu znamená keď vo svojom organizme vyvážite kyseliny a zásady, nastolíte si acidobázickú rovnováhu. Keď hodnota pH vo Vašom organizme nadobudne neutrálne hodnoty (pH 7).
Z chemickej stránky sú pre kyseliny príznačné kladne nabité ióny vodíka (H+), pre zásady sú príznačné záporne nabité skupiny (OH-), v ktorých sa viaže jeden ión kyslíka s jedným iónom vodíka (hydroxylové skupiny). Ak prevládajú voľné kladne nabité ióny vodíka, prostredie je kyslé. Ak prevládajú záporné ióny hydroxilovej skupiny, prostredie je zásadité. Už mierne výkyvy vo vyváženom prostredí kyselín a zásad v organizme môžu viesť k menším či väčším chorobným príznakom.
To, čím sme ohrození najviac, nie sú choroby, ale chyby v životospráve.
ARE WAERLAND
Je dôležité, aby sme acidobázickej rovnováhe pochopili a snažili sa ju udržiavať prijímaním takých potravín, aby sme si organizmus neprekysľovali (acidóza), ale nech látková premena nie je ani nadmerne zásadito orientovaná (alkalóza). Dôležitý je dostatok tekutín počas dňa (vypiť aspoň 1,5 až 2 litre tekutín – najlepšie neperlivá minerálna voda s obsahom hydrogénuhličitanu – HCO3-), dostatok pohybových aktivít (posilňovňa, beh, bicyklovanie, plávanie), dostatok pohybu na čerstvom vzduchu, minimum stresu a nervozity.
Veľmi jednoducho si každý sám môže zistiť kyslosť svojich telových tekutín pomocou testovacích pH pásikov predávaných v lekárňach (pásik stačí podržať priamo pod prúdom moču pri močení). Hodnota pH sa však počas dňa mení, preto je potrebné túto činnosť zopakovať viackrát počas jedného dňa, aby sme optimálne zhodnotili namerané hodnoty. Takto sa treba pozorovať dlhodobejšie, namerané hodnoty si zapisovať a pri viditeľných výkyvoch z normálu podľa potreby osloviť odborníka. Z jedného merania netreba vyvodzovať žiadne závery! Nameraná hodnota môže závisieť aj od stravy, ktorú ste práve prijali.
Ideálny čas merania pH si môže každý stanoviť sám. Ideálne je, ale, merať 7-krát počas dňa:
- pred raňajkami (cca 7.00h)
- po raňajkách (cca 10.00h)
- pred obedom (cca 12.00h)
- po obede (cca 15.00h)
- pred večerou (cca 17.00h)
- po večeri (cca 20.00h)
- krátko pred spaním (cca 22.00h)
Ak nie si ochotný zmeniť svoj život, potom ti niet pomoci.
HIPPOKRATES
Kniha obsahuje teoretické poznatky, tiež praktický návod ako prirodzene vyvážiť kyseliny a zásady. Praktickým samotestom môžete zistiť, ako na tom ste. Navodzujúce otázky (Trpíte chronickou únavou a celkovou vyčerpanosťou? Často Vás bolieva hlava a pociťujete v nej napätie?) Vám vykreslia určitý obraz o Vašom zdravotnom stave. Množstvo zdravotných ťažkostí či chorôb môže byť spôsobené práve prekysleným organizmom – alergia, tvorba žlčových a obličkových kameňov, srdcový infarkt, dna, migréna, osteoporóza, reuma. Pri migréne je možné opätovným nastolením acidobázickej rovnováhy utrpenie zmierniť. Srdcový infarkt je – veľmi zjednodušene povedané – smrťou z prekyslenia. Pri reume je vždy v pozadí prekyslenie tkaniva a iba dôsledným odkyslením a dlhodobým vyvážením acidobázy je možné priebeh tejto choroby zmierniť a stlmiť jej prejavy v organizme.
Človek je tým, čím sa živí.
PARACELSUS
Prvým krokom ku zlepšovaniu zdravotného stavu a nastoleniu acidobázickej rovnováhy je zamyslenie sa nad stravovacími návykmi. Je potrebné náležite si upraviť jedálniček. Začnite sa k sebe správať úctivo, telo žiadnymi “veď si trochu dám”, “zajtra začnem cvičiť, dnes si dám ešte kúsok koláča”, neobalamutíte. A čím skôr začnete na sebe pracovať, tým skôr sa Váš stav začne zlepšovať, tým skôr sa začnete cítiť lepšie, tým skôr budete šťastnejší a v starobe zdravší a vitálnejší
Ďalším nemenej dôležitým krokom je duševná vyrovnanosť. Keď chcete, aby bol Váš život vyrovnaný, bude dobré, ak sa zorientujete v tom, čo Vám spúšťa zlú náladu a stres, a ak pochopíte, že svojou nevôľou ani jej maskovaním vonkoncom nič nezískavate. Neduste v sebe všetko, čo je pre Vás nepríjemné, ale zrozumiteľne dajte najavo svoj hnev. Nesmieme ani zabúdať, že keď problém nevidíme, v žiadnom prípade to neznamená, že neexistuje. Dlhodobo, dokonca roky, môže tlieť pod povrchom.
Kto chce zdravo žiť a múdro tráviť svoj život, ten musí predovšetkým: žiť usporiadane – pracovať a mať pred očami zmysel života; rozumne sa stravovať, a to nielen čo sa týka výberu jedál, ale aj času venovaného jedeniu samému; vyhľadávať pobyt na vzduchu a pohyb, čo sú rovnako dôležité podmienky zdravej ľudskej existencie ako výživa.
SEBASTIAN KNEIPP
Netreba očakávať rýchle výsledky ani zázraky. Potrebná je vysoká dávka trpezlivosti a vytrvalosti. Acidobázická rovnováha nastupuje pomaly, nie okamžite po tom, ako sa človek začne zásadito stravovať.Postupne časom začnete zisťovať čo Vaše telo potrebuje a vyvinie sa Vám spoľahlivý odhad pH hodnoty Vášho moču. Preto je zbytočné, aby si človek aj po prvých skúsenostiach každý deň meral hodnoty pH. Keby sa totiž z merania stala povinnosť, bolo by to zaťažujúce a zbytočne stresujúce. K svojmu cieľu kráčajte pomaly, ale isto. Prax ukazuje, že snaha o rýchle zmeny dlho nevydrží. Začnite preto relaxáciou, uvoľňovaním, kedy si zharmonizujete telo. Potom skúste zmeniť jedálniček a zistíte tak, čo Vám chutí a čo prospieva.
Acidobázická rovnováha je rovnako dôležitá pre každého z nás a jej nastolenie by malo byť našim prioritným cieľom, ak chceme žiť šťastný, zdravý a vyrovnaný život. Preto existuje jednoduchá pomôcka denne sa stravovať pomerom 80:20, to znamená pomer stravy by mal byť 80% zásaditých potravín a 20% kyslých potravín. Knižka ponúka prehľadnú tabuľku, kde dopodrobna rozdeľuje kyselinotvorné a zásadotvorné potraviny. Cieľom je poskytnúť orientačnú pomôcku pri zostavovaní jedálnička v duchu acidobázickej rovnováhy. Napríklad tichá minerálka (neperlivá) patrí ku zásaditým potravinám, kdežto minerálna voda s obsahom oxidu uhličitého (perlivá) patrí medzi kyslé potraviny, podobne tak aj káva, alkohol a cigarety
Ukážka z knižky, v ktorej si pre mňa podstatné informácie podčiarkujem! Spätne sa tak viem vrátiť k najpodstatnejším pasážam.
Neoddeliteľnou súčasťou knihy je 8-dňová kúra založená na zásaditom stravovaní. Autorka na niekoľkých stránkach podrobne opisuje recepty na prípravu chutných jedál -na raňajky, na obed, na večeru – po dobu osem dní. Už len názvy jedál znejú chutne Valerinánsky šalát s vlašskými orechami; Zeleninovo-pohánkový nákyp; Tekvicová polievka s lososom; Zeleninový kiš… Mňam Pustím sa do toho len čo si nakúpim všetky potrebné ingrediencie, ktoré sú taktiež podrobne vypísané .
Súčasťou celkového nastolenia zdravého a spokojného prostredia v tele je 8-dňová kúra pre telo a dušu. Telo a duša tvoria jednotu. Preto pri starostiach o správnu výživu netreba zabúdať na svoje ostatné potreby. Všetky masáže a ošetrovania olejmi sú poctivo popísané a návody sú názorne fotograficky podložené. Kniha predstavuje prekvapivo jednoduchý návod na celkové uzdravenie tela i duše. Praktiky opísané v knihe si človek jednoducho osvojí a nadobudne pocit, že takým spôsobom chce žiť už navždy. Je písaná nenásilne a vhodná pre každého z nás, aj pre začiatočníkov a laikov.
Stravovanie nie je tou najvyššou hodnotou, ale predstavuje základňu, na ktorej sa tým najvyšším hodnotám buď darí alebo upadajú.
MAXIMILIAN BIRCHER-BENNER
Recenzovala: Martina Javorková
http://www.mojeknihy.com/books/eva-maria-kraske-acidobazicka-rovnovaha/
Pridať komentár
Stravujme sa správne (Martina Javorková | neoverený nákup, 10.9.2015) Odpovedať