Na Paleo som len náhodne narazila pred niečo vyše rokom. Pod mierne záhadným názvom grain-free dairy-free bol tento životný štýl prezentovaný jednou americkou trénerkou. Keďže podobných životných štýlov a odporúčaní je asi toľko, čo športových trénerov v Amerike, tak som ani tomuto veľkú pozornosť nevenovala. Čo ma však časom zaujalo, bola neustále sa opakujúca spojitosť s týmito stravovacími návykmi a zlepšením zdravotného stavu – od nafúknutého brucha, cez Crohnovu chorobu až po lupus. A práve to bol podnet, prečo som sa na tento Paleo „zázrak“ rozhodla pozrieť bližšie.
Zo začiatku moje štúdie boli zamerané na rôzne zahraničné blogy. Potom prišlo vydavateľstvo Premedia hneď s dvomi knižkami, ktoré mi k tejto problematike pasovali, a to Život bez pšenice a Paleo diéta. Ponuka sa samozrejme rozširuje o Moderné paleo či Praveký plán.
Postup bol jednoduchý, na začiatok som si prečítala, prečo práve pšenica je toľko zatracovaná (paleo vylučuje všetky obilniny). Poznatky boli vskutku zaujímavé. V skratke by sa dalo povedať, že nie je pšenica ako pšenica. Tú, ktorú jedla naša stará mama, už v dnešných koláčoch nehľadajte. Hoci ani vtedy to nebolo ideálne stravovanie, stále to nebola dnešná, geneticky natoľko odlišná odroda, ktorá má za úlohu rásť rýchlo, lacno a dobre vykysnúť. Keby sme sa vrátili k pôvodnej divokej pšenici, mali by sme vyhrané? Bolo by to lepšie, ale….
Keď som sa pustila do knižky Paleo diéta, mala som chvíľku pocit, že mám len mierne prepracovanú verziu prvej knižky. Potom sa však začali pridávať aj ďalšie a ďalšie zaujímavosti. V jednoduchosti by sa to dalo zhrnúť asi takto. Potraviny z obilnín, strukovín či mliečnych produktov nám neúmerne zvyšujú hladinu cukru v krvi (alebo privádzajú mnohé alergény) a tým spúšťajú kaskádu aktivácie inzulínu, ktorý nám ju prudko zrazí dole. Ten však nevie, či po parených buchtách nepríde ešte bábovka od babky, tak pracuje radšej viac ako menej. Zrazu tak máme málo cukru v krvi a to sa telu nepáči, tak vysiela signály, že je opäť hladné, a ak sa opäť najeme podobnými sacharidmi, kolobeh sa zopakuje. Že sa nám týmto spôsobom plnia tukové bunky na bruchu, už možno viete. To však nie je jediná vec, ktorú vysoká hladina cukru dokáže. Je to tiež výnimočne dobrý zdroj pre baktérie, kvasinky, atď. Nielenže podporuje tieto malé potvory, ale vytvára aj vlastný zápal, ktorý odčerpáva zdroje z tela, ktoré by potrebovalo napríklad na regeneráciu pri autoimunitnej chorobe (narušený imunitný systém tela, ktorý útočí na vlastné bunky tela).
Dejov, ktoré v tele prebiehajú po zjedení sacharidových potravín, je samozrejme omnoho viac. Podrobne si o nich môžete prečítať aj v novinke Moderné paleo. Pokiaľ by som mala porovnať knižky Paleo diéta a Moderné paleo, tak samozrejme obe majú za cieľ to isté, vysvetliť vám princípy. Každá si však zvolila iný prístup. Kým Paleo diéta je skôr odbornejšia, venuje sa problematike priam až na biochemickú úroveň, Moderné paleo je písané viac pre čitateľa, ktorý až takéto podrobnosti nepotrebuje a stačí mu základné vysvetlenie, prečo niektoré veci fungujú, ako fungujú.
Tak čo sa teda smie a čo nie? Základ je vynechať všetky obilniny, strukoviny a mliečne výrobky. Do stravy zaradiť živočíšne tuky a veľa, veľa zeleniny.
Keď už sa niekto rozhodne, že to predsa len skúsi, či už pre zmenšenia svojho bruška alebo snahy zbaviť sa chronických ťažkostí pri alergiách a iných, neodmysliteľným prvkom Palea je pohyb. Pekne je to rozpísané v knižke Paleo diéta – kombinácia HIIT tréningu (high intensity interval training alebo makaj čo najrýchlejšie a krátku dobu) s vytrvalostných tréningom (beh, bicykel, plávanie vlastne hocičo, čo vás baví) a v neposlednom rade aj strečingom (vynikajúca je na to yoga), robí skutočne zázraky. Tu už by som sa odpútala od pôvodnej literatúry a priniesla vám niečo navyše. Pokiaľ vás zaujal práve HIIT tréning, skúste napríklad toto video (s povolením autorky videa Bizzie Gold), patrí medzi moje najobľúbenejšie. Je tu osem cvikov, ktoré sa cvičia 40 sekúnd a medzi nimi je 20 sekúnd strečová póza. Celé by sa to malo zopakovať 4x a máte vystarané na celý deň. Pár rád čo sa týka HIIT. Je dôležité, aby ste cviky robili dobre (druhá časť tohto videa je venovaná ukážke použitých cvikov, povinne pozrieť!), zo začiatku ich nemusíte robiť rýchlo, k tomu sa časom dopracujete a nemusíte hneď robiť ani štyri opakovania – k množstvám odcvičených kôl sa dá tiež postupne dopracovať. Už len výber dobrej hudby, stopiek a môžete začať. Príjemnú zábavu.
Hoci každá knižka prichádza aj s týždenným, či aj dlhším plánom stravovania, môže to byť limitujúce. Keď si osvojíte zopár základných rád, dá sa nájsť paleo recept takmer v každej kuchárke. Keďže mi ide o rozširovanie vašich obzorov, tak mám pre vám aj odporúčanie na jednu výnimočnú Paleo kuchárku. Volá sa Against all grain, nájdete tu skutočne všeličo. Pokiaľ chcete najprv nazrieť do tajov paleo varenia/ pečenia, prelistujte si autorkinu stránku againstallgrain.com.
Keďže som od prírody zvedavá a ani všetky tri knižky mi neodpovedali na všetky moje otázky, dovolila som si spýtať sa na zopár vecí pani doktorky Evy Šmíškovej, ktorá je aj spoluautorkou Moderného Palea, ktorej týmto veľmi pekne ďakujem.
V knižke máte poznámku k ochoreniam obličiek s ich poruchou funkcii, s tým, že aj pre takýchto pacientov odporúčate (v sprievode lekára) prechod na paleo stravu. Nie je diétnym základom pre týchto pacientov nízko bielkovinová diéta? Nemajú potom zo zväčšeného množstva bielkovín ťažkosti?
Moderné paleo nepatrí k hyperproteínovým dietám . No pri každom zdravotnom probléme je vhodné poradiť sa lekárom , no a jednoznačne pri zníženej filtračnej schopnosti a zvýšených hladinách urey a kreatinínu treba rešpektovať stravu s ešte nižším prísunom proteínov.
Ako je to pri tehotných ženách? Je pre ne vhodné aj ketogénne paleo (paleo s veľmi nízkym príjmom sacharidov, viac sa o tomto smere dozviete v knižke Moderné paleo)?
V tehotenstve nie je vhodný žiadny extrém – pokiaľ však už žena pred otehotnením v ketogénom poctivo monitorovanom paleu bola – prečo nie. Ale snažiť sa prejsť na ketogénne paleo počas gravidity nedoporučujem.
Veľmi by ma zaujímalo ako je to podľa Vás s deťmi. Podľa gastroenterológov, by sme mali do stravy dieťaťa pridať lepok medzi 4 a 7 mesiacom v rámci prevencie celiakie. Pokiaľ sa s touto potravinou vôbec nestretnú nebudú mat väčšie ťažkosti, pokiaľ by sa rozhodli napr. v puberte rebelovať a isť si vlastnou cestou nepaleotickej diéty?
Nie som pediater, preto sa radšej nevyjadrím.
P.S. Dúfam, že vám tieto obohatenia niečo priniesli. Už len malá rada na záver. Pokiaľ sa rozhodnete tomuto stravovaniu dať šancu, tak ho musíte dodržiavať na 100%, 90% nestačí hlavne ak je vaším cieľom zdravotný benefit pri chronických ochoreniach. Určite aspoň 6-8 týždňov, potom môžete začať s vlastnými experimentami. Veľa šťastia.
Recenzoval: Soňa Stepanovová
www.sietovka.sk
Pridať komentár
Veľmi zaujímavý nápad (Michaela | neoverený nákup, 22.5.2014) Odpovedať
Wau! (dušan | neoverený nákup, 25.12.2014) Odpovedať