Rok vinohradníka a vinára
Vydavateľ: | Plat4M Books s.r.o (Plat4M Books, s.r.o.) | |
---|---|---|
Edícia: | Praktické rady záhradkárom | |
Jazyk: | slovenský | |
Formát: | Kniha | |
Vydanie: | 2015/03 | |
Poradie vydania: | 1. | |
Nie je na sklade.
Informácie o dostupnosti
Posledná zmena: 23.02.2025 02:55 |
Prečo sa prihlásiť? | ||
|
||
(všetky ceny sú uvádzané vrátane DPH) |
- Komentáre (0)
- Recenzie (0)
- Informuj priateľa
Obsah knihy: Rok vinohradníka a vinára
V edícii Praktické rady záhradkárom vyšla v marci 2015 ďalšia publikácia so záhradkárskou tematikou, tentoraz je zameraná na pestovanie hrozna a výrobu vína. Radami a postupmi prác pri sadení a starostlivosti o vinohrad, ako aj pri príprave vína sa chronologicky po mesiacoch venuje uznávaný slovenský odborník doc. Ing. Štefan Hronský, PhD. Kniha je jedinečná aj z toho pohľadu, že ako vôbec prvá u nás sa ucelene venuje pestovaniu viniča i vinárskym činnostiam.
Čitateľovi ponúka praktickú publikáciu pre vinohradníka a vinára, ktorá mu pomôže pri dopestovaní kvalitného hrozna a spracovaní vína. Vinič je prastará kultúra, ktorú človek pestoval pri svojich príbytkoch odpradávna. Plody sa využívali ako ovocie – zdroj potravy. Plodom viniča hroznorodého je strapec – hrozno, používané ako základná surovina na výrobu vína. Podstatnou mierou ovplyvňuje kvalitu vína, preto treba poznať anatomickú stavbu hrozna i jeho chemické zloženie – obsah jednotlivých látok v hrozne, ich vplyv na kvalitu muštu a následne vína. Kniha by nemala chýbať v knižnici žiadneho pestovateľa hrozna, je vhodná najmä pre záhradkárov, menších pestovateľov vinohradu a malopproducentov vína.
Autor čitateľovi ponúka cenné informácie o raste a vývine viniča, predstavuje odrody a rozdeľuje ich podľa použitia. Pestovatelia hrozna, najmä začiatočníci a menej skúsení, nájdu v knihe postupy rezu viniča, termíny, techniku a organizáciu rezu, ďalej autor vysvetľuje tvarovanie dreva a vplyv rezu na rast, úrodu a kvalitu hrozna. Cenné informácie čitateľ nájde v časti knihy o vedeniach viniča, vysádzaní a ošetrovaní, nárokoch na vodu, o ochrane pred škodlivými vplyvmi. Štefan Hronský sa venuje aj téme zberu hrozna, dozrievaniu, typom zrelostí, ako aj rozmnožovaniu a špeneniu viniča.
V tretej časti sa autor zameral na vinárske činnosti. Okrem iného sa venuje anatomickej stavbe hrozna a chemickému zloženiu jednotlivých jeho častí, ďalej rastu, zretiu, hodnoteniu pred spracovaním a požiadavkám na kvalitu pre výrobu rôznych vín. Obzvlášť cenné informácie záujemcovia získajú v podrobnej analýze činností pri príprave vína - drvenie, lisy, zloženie muštu a jeho úpravy a ošetrenie pred kvasením. Poučné sú aj kapitoly o kvasení muštu, zretí vína, oxidačných a redukčných procesoch, filtrácii vína a zákaloch a cudzorodých látkach vo víne. Autor v závere venuje pozornosť filtračným materiálom, fľaškovaniu vína, popisuje rôzne choroby, chyby a nedostatky vína, ako aj hodnotenia a ochutnávky. V tejto časti sa zaoberá aj stručnou charakteristikou niektorých odrodových vín a vhodnosti ich podávania k jedlám.
Detaily o knihe
Hodnotenie čitateľov
Knihu ešte nikto nekomentoval, budete prvý.
Pridajte svoj komentár
Výber žánrov
Beletria pre dospelých
Cestovanie, mapy
Česká literatúra
Deti do 10 rokov
Deti nad 10 rokov
Fond na podporu umenia
Jazyky, vzdelanie
Literatúra faktu
Odborná literatúra
Populárne náučná pre dospelých
- Erotika, sex
- Ezoterika, duchovné náuky
- Fauna, chovateľstvo
- Flora, záhrada
- Hobby - muži
- Hobby - ženy
- Krása, móda, kozmetika
- Krížovky, hádanky, hry
- Kultúra, umenie
- Lexikóny,encyklopédie
- Literatúra faktu
- Medicína, zdravie
- Obrazové publikácie
- Partnerské vzťahy, rodina
- Právo, sociológia
- Šport & hry
- Varenie, nápoje, diéty
- Veda a technika
- Záhady, tajomno
- Zdravý spôsob života
- Životná pomoc, psychológia
- Životné prostredie, príroda